+31 10 2 880 880 info@keuzecoach.nl

De 9 beste tips om een keuze te maken die goed is voor jou

lees meer over Keuzecoach

Keuzestress

Lastig, dat kiezen…

  • Je bent geneigd voor een bepaalde keuze te gaan, maar het voelt niet helemaal goed, of
  • Je weet niet wat je niet weet, je ziet niet wat voor jou vanzelfsprekend is, of
  • Je kunt niet alle consequenties overzien, of je bent bang voor gevolgen, of
  • Je hebt te maken met verwachtingen van anderen, of
  • Je ziet teveel of te weinig mogelijkheden, of geen aantrekkelijke richtingen, of
  • Je wil de beste keuze maken, en je blijft twijfelen, of
  • Er zijn anderen bij betrokken en je weet niet hoe zij erin staan, of
  • Er is een voor de hand liggende keuze, maar die wil je niet (meer) , of
  • Je weet dat je het anders wilt, maar nog niet wat en hoe.

De 9 beste tips om keuzes te maken die goed zijn voor jou

Tip 1: Vertrouw (niet) op je gevoel

Vertrouw op je gevoel, je intuïtie kan je feilloos vertellen wat voor jou het beste is, ook al kan je het soms (nog) niet verklaren. Vertrouw niet op je gevoel, je instinct kan je een kant op sturen die vroeger goed voor je was, maar nu niet meer – een dwaalspoor. Het verschil kan lastig zijn, let op subtiele signalen dat je emoties niet helemaal passen bij het hier en nu. Dan is het niet het moment om die belangrijke keuze te maken.

Tip 2: Zet je onbewuste aan het werk

Het kan heel goed zijn om ergens letterlijk een nachtje over te slapen, en te kijken wat je te binnen schiet tijdens het tandenpoetsen. Je onbewuste brein kan veel meer informatie verwerken dan je bewuste brein. Je kunt het aan het werk zetten door eerst informatie te verzamelen, en dan iets anders te gaan doen, laat het maar sudderen. Op enig moment popt er wel iets op, juist als je er niet mee bezig bent.

Boekentip: Het slimme onbewuste – Denken met gevoel

In het onbewuste zitten een heleboel dingen die automatisch gaan. Soms is dat maar goed ook, je wilt niet met bijvoorbeeld je spijsvertering bezig zijn. Op andere momenten zit dat je in de weg, met patronen die niet passend zijn voor het hier en nu. Maar het onbewuste kan je ook enorm helpen, omdat het vele malen beter is in het verwerken van informatie. Zeker bij belangrijke beslissingen weet je onbewuste meer dan je je bewust bent.

Ap Dijksterhuis legt in dit boek uit waarom en hoe het bewuste denken niet zoveel in de melk te brokkelen heeft, en dat we besluitvorming beter over kunnen laten aan de rest van ons brein.

Bij Keuzecoach maken we graag gebruik van je onbewuste. We creëren de gelegenheid om naar boven te laten borrelen wat daar allemaal aan rijkdom zit.

Tip 3: Maak je hoofd leeg

Er spookt vaak van alles door je hoofd. Wat je allemaal nog moet doen, hoe lastig het is, wat er mis kan gaan, verwachtingen van anderen, of oordelen over jezelf. Een heleboel gedachten die ruis veroorzaken. Accepteer die gedachten, vechten maakt ze sterker. Maar doe er nu even niets mee, laat ze als wolkjes wegdrijven en geef je hoofd even rust. In die rust kan de essentie boven komen.

Tip 4: Ga erop uit

Kom uit je stoel, ga erop uit, met je ogen en oren open. Ga inspiratie opdoen. dat helpt om op ideeën te komen. En je voedt je intuïtie als je zorgt voor afwisseling, andere omgevingen en ontmoetingen met andere mensen.  In de meest onverwachte hoeken op de meest onverwachte momenten kun je ineens parallellen zien met waar je naar op zoek bent.

Tip 5: Gebruik de ogen van een ander

Vertel aan iemand anders wat je van plan bent. Als je het formuleert voor een ander, komen er soms verrassende dingen naar voren. En terwijl je vertelt, voel dan of je er echt achter staat. Kies iemand die een welwillende luisteraar is, maar ook eerlijk tegen jou zal zeggen of hij/zij enthousiasme bij jou ziet of niet. Een ander ziet beter waar jouw ogen van gaan glimmen.

Boekentip: Appreciative Inquiry – Change at the Speed of Imagination

Je gaat als vanzelf alles doen wat nodig is om naar een toekomstbeeld toe te werken, als dat beeld echt voor je leeft en aantrekkelijk voor je is. Appreciative Inquiry helpt je om samen met een groep te onderzoeken welke positieve ervaringen je tot nu toe hebt gehad, en hoe je die vertaalt naar een (gezamenlijke) aanlokkelijke toekomst.

Dit boek van Jane Magruder Watkins en Bernard J. Mohr biedt een gedegen en praktisch toepasbare beschrijving van de aanpak. We gebruiken de eerste stappen van deze aanpak in de workshop Resultaten uit het verleden…

Tip 6: Geef je creativiteit de ruimte

Beperk jezelf niet bij voorbaat in je keuzemogelijkheden. Wat zou je doen als er geen beperkingen waren? Bedenk diverse mogelijkheden, hoe meer hoe beter, zonder oordeel, niets is te gek, kan niet bestaat niet. Als je denkt dat je ze allemaal hebt, doe nog een stapje en bedenk er nog een paar. Pas daarna zet je de knop om en ga je afstrepen en kiezen.

Tip 7: Goed is goed genoeg

Soms moet je een keuze maken en ervoor gaan. De wijsheid zit niet in het denken, de wijsheid zit in het handelen. Een keuze is pas een keuze als je er ernaar handelt en de consequenties draagt, anders blijft het een vrijblijvend idee. Je zult soms een verkeerde keuze maken, dat hoort bij het leven. Het blijkt vaak achteraf toch wel ergens goed voor, al is het maar dat je ervan hebt geleerd.

Tip 8: Schiet niet uit de heup

Je eerste impuls is niet altijd de beste. Zoals Daniel Kahneman betoogt (Thinking, Fast and Slow): System 1, zeg maar je automatische brein, is altijd paraat en reageert heel snel. Soms is dat heel goed, het kan je leven redden, maar het kan ook misplaatst zijn. Ken je neigingen en geef er bewust wel of niet aan toe. Neem even de tijd, en kijk waar je op langere termijn blij van wordt.

We lossen het samen wel op – Transactionele Analyse op de werkvloer

Ieder mens heeft aandacht nodig, al is het maar negatieve, want het is van levensbelang. Om die aandacht te krijgen, doe je alles wat nodig is, en daar ontwikkel je in je jeugd patronen voor. Als je ouder wordt, blijf je die patronen onbewust herhalen. Je blijft je soms gedragen zoals vroeger, als kind, of als een strenge of overbezorgde ouder. Die patronen hebben je veel gebracht, en misschien nog wel, maar ze gaan je ook vaak in de weg ziten. Als je ze leert herkennen, word je vrijer om uit het patroon te stappen, en op situaties te reageren als de volwassene die je nu bent.

In de workshop Je favoriete rotgevoel gebruiken we concepten en modellen die de Transactionele Analyse hiervoor aandraagt, en die Julie Hay toelicht in dit boek.

Tip 9: Hou vol

Als je echt voor jezelf een keuze hebt gemaakt en je gaat daar actie op nemen, kan het zijn dat je daar zelf aan moet wennen, of dat het je iets kost, of dat je tegen je angsten aanloopt. En reacties van anderen kunnen vervelend zijn, omdat zij hun eigen angsten op jou projecteren. Het vergt moed om dan toch door te gaan. Het helpt als je voor ogen houdt waar je het voor doet – jouw keuze.

Zet de eerste stap naar een goede keuze voor jezelf!

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op:

11 + 1 =

Bel of mail

Dorine van Lammeren
+31 10 2880880
info@keuzecoach.nl
Oscar Romerostraat 8, 3065 EH Rotterdam
Keuzecoach is een activiteit van Transicion B.V.

KvK 24307956